OBČINA
ŠKOCJAN

2017

4 junij 2020
--:--:--

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012

 

 

 

Ponudba za nakup vstopnic za opereto Netopir 30.6.2017

 

 

 

Občina Škocjan nadaljuje s tradicijo organizacije vrhunskih kulturnih prireditev v okviru praznovanja občinskega praznika – KNOBLEHARJEVO. Letos bomo v sodelovanju z Glasbenim gledališčem FIGARO d.o.o., uprizorili opereto NETOPIR skladatelja Johanna Straussa ml..

 

Se želite nasmejati intrigam, zapletom in radoživostim dunajskega meščanstva, naužiti petja in plesa ob prijetni glasbi dunajskih valčkov?

 

Zgodba, poimenovana Netopir, je operetni biser, znamenita mojstrovina “kralja valčkov” Johanna Straussa ml., ki je do danes po vsem svetu dosegla že na tisoče uprizoritev in verjetno ni opernega odra, na katerem ta opereta ne bi v vsej svoji razkošnosti prikazala radoživosti takratnega dunajskega meščanstva. Predstava bo izvedena v petek, 30. junija 2017 ob 20.30 uri na prireditvenem prostoru v osrednjem delu Škocjana. V opereti kot solisti sodelujejo priznani operni pevci: sopranistka Rebeka Radovan, baritonist Al Vrezec, koloraturna sopranistka Petra Vrh Vrezec, tenorist Klemen Torkar ter baritonist Zdravko Perger. Na klavirju bo ansambel spremljala Nataša Valant.

 

 

Nakup kart po ceni 10 EURje možen v času poslovanja na Občini Škocjan, tel. št. 07/38-46-300 ali preko podjetja Figaro d.o.o., tel. št. 041/645-721 (Zdravko Perger).

 

 

Poleg vstopnice za ogled predstave prejmete še bon za pogostitev, za kar bodo poskrbeli domači gasilci, saj se bodo po prireditvi na odru predstavile še glasbene skupine, ki delujejo na območju občine.

 

 

Vsebina:

Prvo dejanje

Adela ob milozvočni podoknici gospodaričinega oboževalca bere sestrino pismo, v katerem je povabljena na ples k ruskemu princu Orlovskemu. Svojo gospodarico Rozalindo zato prosi za prosto popoldne, a jo le-ta zavrne, ko zasliši prihajajoče korake. V sobo vstopi poklapan in jeznorit Rozalindin mož Eisenstein, spremlja ga njegov odvetnik. Eisensteinove nato obišče še družinski prijatelj dr. Falke, ki prijatelju na skrivaj predlaga, naj gre v zapor naslednje jutro, ta večer pa naj se mu pridruži na zabavi pri princu. Eisensteinu zamisel ugaja, zato se pred odhodom na zabavo zlaže soprogi, da gre v zapor. Ko odide, Rozalinda pokliče k sebi Adelo ter ji dovoli večerni izhod, da bo ona lahko v miru sprejela svojega Alfreda. Ta res pride, si obleče gospodarjevo domačo haljo in se vede kot gospodar. V tem trenutku se pojavi direktor zapora Frank, ki je prišel po Eisensteina. Ko zagleda Alfreda, oblečenega kot gospodarja, ga odvede na postajo.

 

Drugo dejanje (zabava pri princu Orlovskemu)

Adela na zabavi ugotovi, da pisma, ki ga je prejela, ni napisala sestra. Falke princu Orlovskemu pojasni, da je pripravil prav posebno potegavščino, ki jo imenuje Maščevanje netopirja. Takoj zatem mu Adelo predstavi kot Olgo, čeprav mu pojasni, da je v resnici Eisensteinova sobarica. Skozi vrata vstopajočega Eisensteina Falke predstavi kot Marquisa de Renarda, direktorja zapora Franka pa kot viteza de Chargrina. Zabavi se kasneje pridruži še Rozalinda, preoblečena v madžarsko grofico. Eisensteinu je takoj všeč in jo poskuša zapeljati s svojo urico, s katero je pridobil že več deklet. Izkušena žena mu jo kmalu izmakne. Zabava je na višku, vsi plešejo in pijejo.

 

Tretje dejanje (urad direktorja zapora)

V urad pride okajena Adela ter direktorja zapora prosi za denarno pomoč pri šolanju petja in igre. Adela mu razkrije, da je v resnici sobarica pri Eisensteinu. Ko zvonec naznani Eisensteinov prihod, Frank dekle hitro skrije v eno od prostih celic. Eisenstein Franku razkrije svoje pravo ime, a ta mu ne verjame, saj ga je včeraj lastnoročno zaprl v celico. Einstein zato želi videti svojega dvojnika. Ko pride v zapor tudi Rozalinda, Eisenstein, preoblečen v odvetnika, zaslišuje ženo in Alfreda, ko se jima končno razkrije. Ogorčena Rozalinda mu pred nos pomoli njegovo uro. Iz celice je končno osvobojena tudi Adela, Falke pa v urad privede Orlovskega in ostalo druščino. Na koncu se Eisenstein in Rozalinda pobotata, Orlovski Adeli obljubi denarno podporo in to je razlog, da vsi skupaj nazdravijo s šampanjcem.

 

Več o izvajalcih in operetni predstavi na www.figaro.si

 



Priloge:

Proračun

Vaški odbori

Priznanja občine Škocjan

Praznik občine Škocjan

Župan in podžupan

Nadzorni odbor

Občinska uprava

Medobčinski inšpektorat in redarstvo

Glasilo občine

Informacije javnega značaja

Naselja v občini Škocjan

Zgodovina

Občinski simboli

TURIZEM

Splošni podatki občine Škocjan:
Sedež občine: Škocjan
Datum ustanovitve: 1. 1. 1995
Površina: 60,5 km2
Obseg: 56,5 km
Število prebivalcev: 3.290 (na dan 31. 12. 2018)
Število naselij: 39
Hišnih številk: 1261 (na dan 1. 1. 2004)

Krajevni in vaški odbori:
KS Bučka, VS Dobrava - Tomažja vas,
VS Dole, VS Grmovlje, KS Škocjan, VS Zagrad
Število katastrskih občin: 10
Nadmorska višina: med 152 in 494 m
Najvišja točka: Červivec (494 m)
Občinski praznik: 6. julij - Knobleharjevo

ZELIŠČARSKI CENTER JV SLOVENIJE