OBČINA
ŠKOCJAN

Preprečevanje okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 (bolezen COVID-19)

26 oktober 2020
--:--:--

Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, COVID-19 pa je novo poimenovanje za bolezen, ki jo SARS-CoV-2 povzroča.

 

Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki

Točna inkubacijska doba še ni poznana, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, pa je ocenjena med 2 in 12 dnevi, najbrž ne več kot 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga 6 dni. Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Iz do sedaj zbranih poročil lahko sklepamo, da v 80 % poteka v lažji obliki. Težji potek naj bi imelo približno 20% zbolelih. Glede na poročila s Kitajske, je smrtnost 2-4%. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica, ki je pogostejša pri starejših in bolnikih z že prej znano boleznijo (bolezen srca, pljuč, sladkorna bolezen ipd).

Okužbe z novim koronavirusom ne moremo ločiti od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje z brisom nosno-žrelnega prostora, brisa žrela, izmečka dihal in drugih kužnin.

Zdravljenje

V Sloveniji imamo nacionalne smernice klinične obravnave bolnikov c COVID-19, ki narekujejo, da je zdravljenje simptomatsko. To pomeni, da blažimo prisotne simptome in znake bolezni. V primeru najtežjih in življenje ogrožajočih stanj imamo na voljo ukrepe, ki so trenutno priporočeni v svetu.

Rizične skupine
Najbolj so ogroženi starejši ljudje in tisti z že obstoječimi zdravstvenimi stanji (kot je sladkorna bolezen, bolezni srca, pljuč itd.).

Pomembno
V primeru pojava bolezenskih znakov pokličite osebnega zdravnika ali zdravstveno službo. V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij je Urad vlade za komuniciranje v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Ministrstvom za javno upravo vzpostavil klicni center na tel. št. 080 14 04 vsak dan med 8.00 in 20.00 uro (odgovarjajo študenti medicine z mentorji).

Za dodatne informacije za splošno javnost, navodila in pojasnila se lahko posvetujete s strokovnjakom z NIJZ na telefonski številki 031 646 617 in 031 619 118, vsak dan med 9.00 in 17.00 uro. V zadnjih dneh beležimo izjemno povečano število klicev. Razumemo vašo zaskrbljenost, pa vendar vas prosimo za potrpežljivost. Trudimo se, da bi vsi dobili odgovor kar se da hitro. V kolikor ne dobite zveze takoj, vas prosimo, da poskusite ponovno oziroma pokličete večkrat.

Osebe z okvaro sluha se za kontakt izbranega zdravnika lahko obrnejo na Klicni center za osebe z okvaro sluha po predhodni registraciji na spletni strani http://kc.tolmaci.si.

Prenosi med ljudmi

Nov koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično, kar pomeni da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, znotraj razdalje do 1,5m. Možno je, da se okužimo tudi ob stiku z onesnaženimi površinami.

V Sloveniji splošna uporaba zaščitne maske ni potrebna, saj zaščito nudijo le pravilno nameščene maske, ki jih nosimo krajši čas in s katerimi pravilno rokujemo (pravilno nameščanje, nošenje, snemanje in odstranjevane maske).

Preprečevanje

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe in je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja (glej priponko).
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo (glej priponko).
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Aktualno

Število potrjenih primerov z okužbo koravirusa narašča in se dnevno spreminja. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC) dnevno posodablja podatke v zvezi s koronavirusom SARS-CoV-2, dostopno v angleškem jeziku, na: https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Zemljevid območij z lokalnim širjenjem novega koronavirusa SARS-CoV-2 ali širjenjem tega virusa v skupnosti je dostopen na: https://www.nijz.si/sl/dnevno-spremljanje-okuzb-s-sars-cov-2-covid-19

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravja ves čas spremljamo dogajanje v zvezi z izbruhom novega koronavirusa. Na naši spletni strani objavljamo aktualne in ključne informacije ter priporočila za zaščito zdravja prebivalcev. Dostop do spletne strani: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov TURIZEM

ZELIŠČARSKI CENTER JV SLOVENIJE