OBČINA
ŠKOCJAN
KORONAVIRUS INFORMACIJE - Preberi več - Skrij obvestilo

Semanji dan na Bučki 2017

22 september 2021
--:--:--

25.6.2017

SEMANJI DAN NA BUČKI 2017

 

Turistično društvo Bučka je 25. junija organiziralo 14. Semanji dan na Bučki. Turistična prireditev, ki privablja obiskovalce iz vse Slovenije, je letos spet ponudila bogat program in vzporedno dogajanje na več prizoriščih hkrati.

Rokodelska tržnica, sejem, sprejem pohodnikov in konjenikov

Letošnji praznični nedeljski sejemski dan je znova prinesel zanimiv in razgiban program. Obiskovalci prireditve so dobrodošlico izrazili vsem pohodnikom, ki so ob prazniku Občine Škocjan prišli na sejem na Bučko po Knobleharjevi poti iz Škocjana. Prav tako so obiskovalci toplo pozdravili že tradicionalni prihod konjenikov Konjerejskega društva Škocjan. S slavnostnim prihodom na prizorišče so namreč naznanili uradni začetek 14. Semanjega dne na Bučki. Medtem je že od 9. ure dalje delovala rokodelska tržnica in kot običajno, je  bilo odprto tudi sejmišče z mnogimi ponudniki različnih izdelkov. V času sejma so v kletnih prostorih kulturnega doma v  organizaciji Krajevne organizacije Rdečega križa Bučka potekale meritve krvnega tlaka, sladkorja v krvi in holesterola.

Krajevno priznanje za PGD Bučka, v uporabo predali tudi defibrilator

V uvodnem otvoritvenem programu sta številne obiskovalce sejma nagovorila župan Občine Škocjan Jože Kapler in predsednik KS Bučka Tomaž Marjetič. Slednji je ob prazniku krajevne skupnosti podelil tudi krajevno priznanje. Tega je letos prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Bučka. Društvo je priznanje prejelo ob 90-letnici delovanja, za povezovanje humanih vrednot prostovoljstva in solidarnosti ter razvijanje družabnega življenja v krajevni skupnosti.

Vsa na Bučki delujoča društva so skupaj s Krajevno skupnostjo Bučka letos izvedla prav posebno akcijo. Ob podpori donatorjev so namreč zbrali sredstva in izvedli nakup AED naprave – defibrilatorja, ki je pomemben prispevek k zagotvljanju večje zdravstvene varnosti krajanov in obiskovalcev prireditev. Naparava je bila namenu uradno predana prav na Semanjem dnevu, namestitev naprave pa je opravil predsednik krajevne skupnosti Tomaž Marjetič.

Zaključek likovnega natečaja „Življenje na kmetiji nekoč“

Poleg navedenega programa, nastopov mladih glasbenikov iz glasbene šole Tine Lenart,  ansambla Lenarti, sejma in rokodelske tržnice je bilo seveda še precej drugega dogajanja. Ogledati si je bilo mogoče razstavo likovnih del z natečaja „Življenje na kmetiji nekoč“, ki ga je razpisala likovna sekcija Kulturnega društva Bučka. Sodelovalo je 126 otrok iz štirih  osnovnih in dveh podružničnih šol. Komisija je izbrala 30 likovnih del za razstavo, od teh tri najboljša dela v kategoriji od 1. do 5. razreda in tri dela v kategoriji od 6. do 9. razreda. Nagrajenke 1. kategorije so naslednje učenke: Nina Kos z  OŠ Frana Metelka Škocjan Podružnična šola Bučka - zlato priznanje, Neja Smrke z OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč - srebrno priznanje in Katarina Novak z OŠ Frana Metelka Škocjan Podružnična šola Bučka – bronasto priznanje. Nagrajenke 2. kategorije so učenke iz Gaja Okrajšek – zlato priznanje, Larisa Šribar -  srebrno priznanje in Neli Klevišar - bronasto priznanje. Vse nagrajene učenke v tej kategoriji so z OŠ Frana Metelka Škocjan. Podelili so tudi pisne zahvale vsem mentoricam in vsem ostalim udeležencem natečaja.

13. šarkeljada in 7. državno ocenjevanje šarkljev

Še  posebej atraktivna je bila razstava šarkljev, ki jo organizira Društvo podeželskih žensk Bučka v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije. Na letošnjo 13. šarkeljado in 7. državno ocenjevanju je prispelo 30 šarkljev. Strokovna komisija ugotavlja, da so ti iz leta v leto boljši, inovativnejši in vse bolj kakovostni. Zlata priznanja so prejele: Avsec Ana za Pirin šarkelj z orehi, Dulc Nežka za Umešani šarkelj, Marjetič Tamara za šarkelj Zeleni greh, Novak Katarina za Kvašeni šarkelj, Starc Marija za Kvašeni slani šarkelj in Šterk Ida za Kvašeni rozinov šarkelj pečen v krušni peči. Srebrna priznanja so prejele: Bevec Uršula za Kvašeni šarkelj, Čarman Karmen za Šarkelj z rozinami, Jakše Marija za Marmorni šarkelj, Kerin Majda za Kvašen šarkelj z orehi in rozinami, Kerin Majda za Umešani šarkelj s koprivami, Klemenčič Janja za Biskvitni šarkelj, Klemenčič Vesna za Biskvitni šarkelj, Kopina Marija za Marmorni šarkelj, Pokleka Sonja za Bučni šarkelj in Vidmar Dragi za Kvašeni šarkelj. Bronasta priznanja so prejele: Avsec Alenka za Kvašeni šarkelj, Gros Vida za Pirin šarkelj z vinskim kamnom, Pokleka Sonja za Kvašeni šarkelj, Režek Nežika za Šarkelj  z bučnim oljem, Vovko Janja za Umešani šarkelj, Vrhovšek Marija za Biskvitni šarkelj z brusnicami ter Vrhovšek Marija za Kvašeni šarkelj z rozinami.

Prikaz sejmarjenja

Celotno dogajanje na prireditvenem prostoru je spretno kot vedno povezoval znani radijec Darko Povše.  Seveda pa tudi letošnji sejem ni minil brez  prikaza sejmarjenja po starih običajih. V vlogi kupca sta nastopili Jelka Krivec, lanskoletna kmetica leta in članica Društva podeželjskih žena Mirna Peč Nežika Režek. Ob pomoči spretnega mešetarja sta kupili ovco in ob tem nasmejali množico obiskovalcev, ki so radovedno spremljali, kaj se bo prodajalo.

Sejemski dan je bil živahen, obiskovalci so se prijetno zabavali, k dobremu počutju pa je prispevala tudi skrba organizacija. Turistično društvo Bučka se zahvaljuje vsem društvom in posameznikom, ki so kakor koli pomagali pri pripravi in izvedbi prireditve.

 

 

Turistično društvo Bučka

 

 

 

 

 

 

 8_1_semanji_dan_na_bucki_knobleharjevo
8_2_semanji_dan_na_bucki_knobleharjevo
8_3_semanji_dan_na_bucki_knobleharjevo
8_4_semanji_dan_na_bucki_knobleharjevo
8_5_semanji_dan_na_bucki_knobleharjevo
8_6_semanji_dan_na_bucki_knobleharjevo
8_7_semanji_dan_na_bucki_knobleharjevo
8_8_semanji_dan_na_bucki_knobleharjevo
8_9_semanji_dan_na_bucki_knobleharjevo
8_10_semanji_dan_na_bucki_knobleharjevo
8_11_semanji_dan_na_bucki_knobleharjevo
8_12_semanji_dan_na_bucki_knobleharjevo
TURIZEM

ZELIŠČARSKI CENTER JV SLOVENIJE
UREDITEV OBMOČJA OB RADULJI