OBČINA
ŠKOCJAN
KORONAVIRUS INFORMACIJE - Preberi več - Skrij obvestilo

Otvoritev sprejhajalne poti v Škocjanu

20 september 2021
--:--:--

28.6.2017

 

Otvoritev sprehajalne poti v Škocjanu

 

Zbrali smo se ob novi sprehajalni poti v občini Škocjan, ki je nekoč že obstajala, a se je z leti opustila zaradi ureditve glavne ceste skozi Škocjan. Danes je tu že toliko prometa, da so v nevarnosti pešci, posebno pa šoloobvezni otroci.

Ta pot je nekoč že bila bližnjica do perišča ob potoku in do cerkve s pokopališčem.

Ko v nekdanji KS Škocjan še ni bilo vodovoda, so ljudje hodili k potoku po pitno vodo. Nekdaj je to bila bistra studenčnica, ki so jo z veseljem zajemali in pili. Vodo, s katero so napolnili vedra, pa so doma uporabljali za potrebe gospodinjstva. K potoku so hodile tudi bližnje perice, ki so prihajale ročno izpirat oprano perilo, ki so ga nato ponosno razobešale na svežem zraku.

Ob poti je bil nekoč tudi vaški vodnjak, ki so ga leta 1945 postavili člani RK za potrebe krajanov. Danes je po tolikem času ze dotrajal, zato je njegova obnova že v načrtu občine in bo mimoidočim ponudil pitno vodo in kratek oddih.

V času, ko je Škocjan z okolico dobil vodovod, ni bilo več potrebe po izkoriščanju studenčnice. Vaščani niso več hodili po stezi, ki je vodila do potoka, zato se je začela zaraščati in kmalu o njej ni bilo več sledu.

Na lanskoletnem zboru občanov pa je gospa Marjeta Tramte, roj. Globevnik, podala predlog, da bi se ta pot obnovila in postala prijetna bližnjica za šolarje, kjer bodo varnejši kot pri hoji po glavni cesti, ki je danes že zelo prometna.

Godpod župan Jože Kapler je ob pomoči občinske uprave sprejel pobudo in se zavzel za obnovo sprehajalne poti. Izdelan je bil projekt in izbran izvajalec del.

Danes je urejena pot od ceste proti šoli – po travniku za staro kaplanijo, čez potok proti regionalni cesti, kot je nekoč že obstajala.

Vsi smo veseli te pridobitve in dobre zamisli naše občanke Marjete Tramte, ki ji je mar za naš kraj.

Najpomembnejše pa je, da bodo naši otroci imeli hitro in varno pot do šole in domov. Šola pa bo to pot lahko koristno uporabljala za razne aktivnosti.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli prispevali k realizaciji na novo urejene peš poti, bodisi z idejali bodisi s konkretnim delom.

Sedaj, ko jo imamo, se le večkrat podajmo po njej, starejši pa obujajte spomine na nekdanjo, prijetno in skromno romantično pot v tem že skoraj pozabljenem kotičku kraja.

Ob zaključku še enkrat hvala g. županu in občinski upravi, vsi pa prisrčno vabljeni na prijeten sprehod.

 

                                                                                                                                                                                                                         Jožica Čelesnik in Pavlina Bobič

 

 

 img_0234
img_0251
img_0265
img_0279
img_0314
img_0327
TURIZEM

ZELIŠČARSKI CENTER JV SLOVENIJE
UREDITEV OBMOČJA OB RADULJI