OBČINA
ŠKOCJAN
KORONAVIRUS INFORMACIJE - Preberi več - Skrij obvestilo

KNOBLEHARJEVA AKADEMIJA 2017

22 september 2021
--:--:--

5.7.2017

KNOBLEHARJEVA AKADEMIJA 2017  - 5. Julij

Že 21. leto teče, ko smo se zopet na predvečer – tokrat že 198. obletnice rojstva dr Ignacija Knobleharja-  spomnili tega velikega moža iz naše preteklosti.  Lepo je bilo, ko se nam je po daljšem času na tej slovesnosti lahko pridružil  beograjski nadškof, naš rojak, častni občan in prijatelj mag. Stanislav Hočevar. V župnijski cerkvi se je zbralo kar lepo število župljanov in občanov in z gosti – slavnostnim govornikom zaslužnim profesorjem dr. Janezom Juhantom in Ekumenskim moškim pevskim zborom iz Beograda smo doživeli večer bližine  Ignacija Knobleharja in upam, da tudi medsebojne bližine. Ekumenski moški zbor iz Beograda je pel pod vodstvom mladega in energičnega dirigenta Bratislava Prokića. Maestro se je po študijumed drugim izpopolnjeval širom po svetu: v Sloveniji, v Rusiji, Nemčiji, Izraelu…. Poleg strokovnega dela na glasbenem področju pa aktivno sodeluje na humanitarnem področju za zaščito reproduktivnega zdravja in razvoja zdravega načina življenja med mladimi.

V Ekumenskem moškem zboru so peli možje in fantje -  kristjani, ki želijo, da bi z negovanjem duhovne glasbe spodbujali kulturni in verski dialog laikov. Člani zbora pripadajo torej različnim narodnostim in veroizpovedim in s svojimi izkušnjami, kulturo in tradicijo, iz katerih prihajajo, bogatijo drug drugega in s tem gradijo identiteto tega zbora, ki ima za geslo »Edini v različnosti«.

Zbor izvaja dela v latinščini, staro cerkveni slovanščini, srbščini, madžarščini, hrvaščini in v slovenščini in tudi na naši akademiji smo vse to lahko slišali – zares bogastvo in uglašenost glasov s sporočilom posamezne skladbe.

Kljub menjavi generacij in težkim zgodovinskim razmeram ni nehal obstajati in v sinergiji z njegovim zborovodjem Bratislavom Prokićem in z nadškofom v Beogradu in metropolitom msgr. mag. Stanislavom Hočevarjem se ohranja kontinuiteta in tradicija zbora, ki je kot tak v Beogradu edinstven.

Iz naših škocjanskih orgel je za uvod Knobleharjeve akademije izvabila zares lepe zvoke Bachovega preludija Sv. Ana  organistka profesorica  Višnja Dimitrijević iz Beograda. Prav tako je orgelska glasba v njeni izvedbi spremljala zaključni prenos cvetja k spomeniku dr. Ignacija Knobleharja.

Slavnostni govornik je bil letos zaslužni profesor dr. Janez Juhant, teolog, filozof in pedagog, član Evropske akademije znanosti in umetnosti. Prof Juhant je redni profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani in predava še na drugih fakultetah doma in po svetu. Je tudi znanstvenik in duhovnik, ki svojo misel uspešno oblikuje v članke, znanstvene razprave, knjige v domačem in mednarodnem okviru. Njegovo področje delovanja zajema: zgodovino filozofije, filozofsko antropologijo, etiko, socialno filozofijo in filozofijo religije.Profesor Juhanta poznamo tudi iz njegove jasne in neposredne besede v naših medijih.  Je dober poznavalec življenja in dela mnogih pomembnih mož in žena iz naše preteklosti, ki so kot Knoblehar imeli pogum, voljo, duha in moč, da so naredili velike stvari v časih, ko je bilo tudi zelo težko. Profesor Juhant je v svojem govoru na več mestih povlekel vzporednici iz življenja in dela dr Ignacija Knobleharja in dr Janeza Evangelista Kreka, čigar 100 let smrti mineva letos. Celotni govor  g. Juhanta lahko preberete v nadaljevanju in vredno je.

Na simbolni grob našega velikega rojaka slovesno polagamo cvetje in luč vsako leto ob njegovem rojstnem dnevu v znamenje veselja, da imamo tako velikega rojaka, v znamenje vere, da Knoblehar živi in se veseli v nebesih in prosi za vse nas.

Tudi letos so  g.župan, g župnik in g.prof. Juhant v imenu vseh nas položili cvetje in luč k žari zemlje, vsi skupaj pa smo  jih v tihoti in molitvi spremljali. 

 

Družina Renate in Mateja Dulc je ob koncu slovesno  položila cvetje in luč k spomeniku našega Knobleharja, ki ga je kipar Edo Dolinar upodobil leta 2008 in od takrat nas vse Škocjančane in vse, ki hodijo tod mimo, nagovarja in vabi na pot oznanjevanja Evangelija..

Zares pa smo zaključili še s 3. delom pesmi Ekumenskega moškega zbora pred cerkvijo in z lepim srečanjem v župnijski dvorani, kjer smo nazdravili prazniku in se okrepčali z dobrotami, ki so jih pripravile članice Društva podeželskih žena Škocjan. Tudi Angelček varuh moj smo na pobudo nadškofa Hočevarja skupaj z gosti vsi zapeli – lepo ekumensko dejanje.

 

Zapisala Marija Halas

 

 

 28_1_knobleharjeva_akademija_knobleharjevo
28_2_knobleharjeva_akademija_knobleharjevo
28_3_knobleharjeva_akademija_knobleharjevo
28_4_knobleharjeva_akademija_knobleharjevo
28_5_knobleharjeva_akademija_knobleharjevo
28_6_knobleharjeva_akademija_knobleharjevo
28_7_knobleharjeva_akademija_knobleharjevo
28_8_knobleharjeva_akademija_knobleharjevo
00_naslovnica_10
28_9_knobleharjeva_akademija_knobleharjevo
28_10_knobleharjeva_akademija_knobleharjevo
28_11_knobleharjeva_akademija_knobleharjevo
28_12_knobleharjeva_akademija_knobleharjevo
28_13_knobleharjeva_akademija_knobleharjevo
28_14_knobleharjeva_akademija_knobleharjevo
TURIZEM

ZELIŠČARSKI CENTER JV SLOVENIJE
UREDITEV OBMOČJA OB RADULJI